Terus berlari tanpa henti demi melakar pelangi indah di hujung hujan dan mentari....

Friday, August 26, 2016

buRdening

~JUN 2016:: KLIA AIRPORT~

::BURDENING::
"Speaking of burdening, it is more burdening 
for the other to see you burdened. 
For people who love you, 
they would prefer to share the load with you 
rather than to see you carrying it alone. 
They care about you and they want to help you when you have problems.

So don't think that you are being selfish if you ask for help. 
For people who care about you, not asking for help is considered selfish."







Sunday, August 21, 2016

suRvive


I understood myself only after I destroyed myself.
And only in the process of fixing myself,
did I know who I really was..

Thank you
survive

220816
1:14 am
AnnurIzz


Monday, August 15, 2016

posteR

~poster~

::GIVE::

''kakna..nak tlg dak?"
"tlg apa?"
"tlg buat poster"
"awat y p ambik bhgian buat poster"
"sbb nampak muka kakna ja y tere buat poster"

ok
tu adik aku
pasal poster baru teringat muka aku
'ambik kesempatan nampak'

ermm..
dalam bab photoshop n illustration
im not to good
setakat main2 tu lepas la
sebabnya aku xdak berguru dgn sesapa pun
just tgk youtube je..
part y paling aku lemah
nk jadikan gambar nampak 3d 
dan yang paling aku tak lepas2..
bahagian tulisan..
huhu
tapi
aku buat ja
haha
biar la org nak cakap apa pun
sebab mmg aku tak menghadap photoshop hari2 pun
klau Ai, lgi la..
mmg nak guna pun tak reti
open sikit2 tu boleh la

ermm..
what i want to say is
just do it!!
bila org ada kepercayaan untuk kita
kenapa kita tak percayakan diri sendiri?
pecahkan segala halangan yang membuatkan diri terbantut
face it!
and then you will know which stage you are..
bab haybat or xhaybat
anologinya 
klau tahun 1 tapi belajar subjek tahun 6
mmg tak akan penah kau lulus
sbb tak kenal ABC mcm mn nak tahu membaca
so balance kan
dari beginner lama2 baru boleh jadi master
'with more practice'..

so that it
yang ada minat nak main adobe photoshop dgn adobe illust
main ja
lama2 kau pandai la
xpayah takut
tak kena bayar pun..
lagipun tak rugi
one day bleh letak dalam resume
'have skill in adobe photoshop'
hoho

poster y aku share tu
buat dalam sehari ja
idea dlm sehari jugak
so hasilnya yang tu
sorry kena blurr skit bhgian info tu
takut ampa teringin join program adik aku..
haha
krikkrik

ok
may Allah ease your journey
senyum selalu..
^_^

160816
11.01 AM
AnnurIzz

Sunday, August 14, 2016

besAR

~SKPJ, Sungai Petani, Kedah~

::BESAR::

Setiap juara ada kelebihan masing-masing. Bakat, kecenderungan dan minat yang unik. Allah tidak pernah mencipta manusia yang bodoh, tetapi mencipta manusia dengan kebijaksanaan yang berbeza.

Nilai diri tidak terletak pada pencapaian akademik. Jangan menilai harga diri berdasarkan pencapaian cgpa sahaja. Andai masih beranggapan begitu, ertinya kita ada masalah. Perkara utama yang harus dinilai dan difokuskan terlebih dahulu adalah diri sebagai seorang pelajar sebelum cuba menyelesaikan masalah pelajaran.

KNOWING YOURSELF FIRST!
Then create your TARGET!

AnnurIzz

Tuesday, August 9, 2016

izin

~Jun 2016~

::IZIN::

kadang tanpa fikir panjang
'dah xlarat nak lawan sakit..penat dah'..
tapi simpan dalam2
jgn mengeluh

''macam mn..dah ok ka?''
''ok..cuma xlarat nak gerak.. rasa nak tidoq ja''
pejam
tersenyum tanpa sedar
''senyum knp tu?''
ehh..
''xdak apa.. mimpi indah''
cover line

bila fikiran dah waras dan mampu berfikir
tersenyum dalam pejam
kerna teringat

dalam bahagia
ada yang sedang berjuang melawan semampunya
dalam senyum indah 
ada yang sedang tumpah air mata
dalam berlari
ada yang sedang terbaring

lalu benarlah
dan sentiasa menjadi peringatan
Allah menguji mengikut kemampuan hambaNya..
kerna kau bukan tersisih
tapi kau terpilih
untuk merasa CintaNya..

dalam air mata
ada bahagia
cuba belajar redha dan ikhlas

"soal kesabaran bukan hanya tentang bagaimana kita mengawal diri dari terus bersedih, bukan hanya tentang bagaimana mengawal marah, tapi adakala ia juga tentang bagaimana kita terus berlagak kuat saat kita perlukan sokongan disisi."

"Percayalah...ada diantara lisan dan tindakan mu yang baik hanya difahami malah dirindui setelah kau telah tiada di dunia ini. Jika kau bertanya kenapa? Itulah yang dinamakan keikhlasan!"

Allah tak penah tinggal kau..

wehh.. both sisters
cepat balik!
rindu nak gaduh!
yeah!!
^_^

090816
8.41 pm
AnnurIzz

Monday, August 8, 2016

mukA buku

~ce teka smile tu mcm muka sapa?haha~

::MUKABUKU#1::

cuti ni banyak lepak dengan buku ja
sebab stock buku yang tak terbaca banyak sangat
tak habis baca satu buku baca buku lain plak
rasa xberapa best baca balik yang mula-mula baca
sampai la habis semua buku yang terbaca
tapi kadang lepas setahun baru terbaca balik buku yang dah terbaca sekerat
haha
tu cara aku baca buku
sebab klau stay pada satu buku
tak tenteram
still nak twu apa yang ada dalam buku yang aku tertarik dgn tajuk buku dye
setengah orang tgk writter dye sapa
baru baca
klau aku akan tengok tajuk buku n tak tgk writter dye sapa
bila rasa buku tu xberapa best baru tgk writter dye sapa
(haha)
tapi klau buku tarbiyah
selalunya aku tgk writter dye dulu..
sbb ada yang aku tak boleh terima the way of writter tu sampaikan
oppss..

cara aku baca buku
kena ada stick note!
so stick note tu wajib la
tambah2 untuk buku tebal-tebal
sebabnya
selalu bila baca page belakang aku akan teringat words or sentences yang kat depan
kadang best..kadang macam sama.. kadang inspire
so akan bukak balik page depan n read it again
so untuk senang aku letak stick note
so xlah buang masa mencari balik kat page depan
kat bahagian yang dah di'note' kan
akan cari sampai jumpa jgk

then
words y dah distick tu
lepas dah hbs baca satu buku
aku akan tulis dalam note aku plak
tapi itu ikut mood jgk la
klau time tu rasa lebih rajin sikit so noted it
klau x..hehe.. next time

kenapa tak guna highlighter?
sebab xnak kotorkan buku
tapi depend on masing2
kalau adik aku tak suka letak stick note tu
dye kata tak lawa
tapi aku xsuka highlighter sebab rosak kotor buku

so tu lah sebab kenapa buku2 aku banyak stick note
tak lah rajin
cuma tak nak bazir masa membaca
lagipun confirm buku tu xakan berulang dua kali sebab dah twu isinya apa
so bila dah noted tu
next time klau terasa nak belek balik
aku akan focus kat stick note tu ja..

so that it sharing cara aku membaca
moga membantu tapi yang situasinya sama macam aku
moga bermanfaat

:: refleksi diri, 
mencari inspirasi, 
lakukan transformasi, 
kuatkan hati ::

080816
6.06 pm
AnnurIzz

Sunday, August 7, 2016

ReAd it!


::READ IT::

St. Augustine once said,
"the world is the book
and those who do not travel, read only a page."

The world is a book?

Such a profound analogy.
They say that you shouldn't judge a book by its cover.
That if you truly want to know and understand the book
Then you have to read through its pages
one by one, until the end.

Imagine the world is the book..
and we are treating the world as if it is a book.
What if we are judging the world by it's cover?
or after reading a page of it.
Would that be a fair picture of the world?
Would that be a fair judgement?
It would not.

So we have to get out of our page and explore other pages.
We have to get out of our chapter and explore other chapters.
Read every single page of the book.
The way the author intended it.
And author doesn't want us to just read a page 
And just leave out the rest.

A good book has a purpose, a message,
and the way to discover that is by reading the whole thing.
Read and understand every letter,
every word, every line,
and including between the lines.
Upon reading we might discover things 
that are different than what we are accustomed to.
Different doesn't necessarily mean bad.
Different doesn't necessarily mean wrong.
Different could represent another side of good and right.
We might discover other beautiful ways of living,
that are in no way less beautiful and meaningful than our ways.
Of course we can disagree with differences.
But that doesn't mean that we can't live with those differences.
Living togehter despite of our differences,
requires us to be open.
And to experience life through the eyes of the other.
to experience life through empathy.
to feel what the other is feeling.
to see the other not as the other
but rather apart of ourselves.

Fear of the unknown is real.
And the fear can lead to us treating the unknown as a threat. 
The lesser you travel the lesser you know.
It is like being afraid of the dark,
but once we switch on the light,
we see that there is nothing to be afraid of in the first place.
The world is dark for those who don't travel.
There are so many unknowns all around.
If we want to remove the unknowns then we have to explore.

We can't claim that we know and understand the world if we only explore one place.
One small place. Our place.
If we only read one page then we can't claim to know the whole book.
Even if we have read that page over and over again.
We may have mastered the page but we have not even scratched the surface of the book.
Plus it would be boring after some time to repeat the same page over and over again.

We might think that there is nothing else out there.
But if we don't read other pages how would we know?
So flip the pages!
Get out! Explore!
Experience new places.
Meet new people.
Discover new cultures.
See new perspectives.
And dive into what makes the world beautiful.
And the beauty of the world is in it's diversity.
After all, all the different pages are all parts of one cohesive book.
Every part of the book is essential.
If you take one out, the narrative breaks
and you leave a hole in the plot.
You wouldn't be able to see the big picture
and leaves you with a narrow view of the world.

This book, if we were to read it page by page has so many beautiful stories in it.
The stories are written by the author for us to read,
digest and benefit from.
So read everything!
Travel everywhere your feet can take you.
It is truly an interesting read.
You can't get enough of it.

This book, this world, is indeed a page turner.
So read!
Read in the name of the author who authored it all.

Read! 
You will not regret it.